STU získala certifikát, jej skúšky uznajú aj v zahraničí

07.01.2013 Bratislava

Bratislava 7. januára (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave získala certifikát ECTS label, ktorý potvrdzuje, že všetky študijné programy poskytované na škole, všetky skúšky a kredity sú v súlade s európskym kreditovým systémom a sú tak uznávané aj v zahraničí.

Ak má univerzita túto značku, podľa STU je to signál kvality pre domácich aj zahraničných študentov. Slovenským študentom, ktorí sa časť štúdia rozhodnú absolvovať v zahraničí, by tamojšie univerzity mali uznať každú skúšku, ktorú absolvovali na STU. Pre zahraničných študentov, ktorí chcú časť štúdia absolvovať na Slovensku, je ECTS label signálom, že po návrate na domovskú univerzitu im bude táto akceptovať štúdium na STU.

"Veľmi ma potešilo, že sa Slovenskej technickej univerzite podarilo získať certifikát ECTS label na prvý raz. Potvrdzuje to, že náš systém štúdia je plne porovnateľný v rámci celej Európy, že je transparentný. Študenti, naši aj zahraniční, ľahko získajú prehľad o tom, čo môžu u nás študovať, ktoré predmety a v ktorom semestri. Jednoducho to uľahčuje medzinárodnú mobilitu," povedal rektor STU Robert Redhammer.

ECTS label udeľuje každoročne Európska komisia (EK), konkrétne Generálne riaditeľstvo pre vzdelávanie a kultúru. O certifikát sa každoročne uchádzajú desiatky univerzít, uspeje spravidla len zlomok z nich. Zo slovenských univerzít doteraz získala certifikát ECTS label okrem STU už len Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

Podmienkou žiadosti o certifikát ECTS label (European Credit Transfer System - Európsky systém transferu kreditov) bolo vytvoriť a zverejniť na stránke univerzity tzv. ECTS informačný katalóg. Jeho štruktúru určuje Európska komisia, na webe univerzity musí byť dostupný v anglickom jazyku. Jednotlivým predmetom sú v ňom priradené tzv. ECTS kredity, čo sú hodnoty, ktoré vyjadrujú pracovné zaťaženie študenta potrebné na absolvovanie predmetov za jeden akademický rok na danej univerzite. Hodnotené sú prednášky, cvičenia, semináre, individuálna práca, skúšky a prípadné iné aktivity. ECTS katalóg tak umožňuje domácim aj zahraničným študentom ľahšie pochopiť a porovnávať študijné programy na európskych univerzitách.

„Vytvorenie ECTS katalógu bol pomerne náročný proces, ktorý si vyžadoval súčinnosť všetkých súčastí univerzity až po úroveň garantov predmetov,“ uviedol František Horňák, prorektor STU pre vzdelávanie.

TASR informácie poskytla manažérka pre komunikáciu STU Andrea Hajdúchová.
 

Vyberte región